HVAD ER TBE – HJERNEHINDEBETÆNDELSE?

SYMPTOMERNE PÅ TBE KAN ENTEN VÆRE SLEMME ELLER SLET IKKE VISE SIG HOS DIN HUND.

TBE (Tick-borne encephalitis) skyldes et virus fra familien af flavivirus. Det overføres af flåter.Der går mellem en til to uger, fra hunden er blevet inficeret med TBE-virus, til sygdommen viser sig. Hunde er meget modtagelige for infektioner med TBE. Men det lader til, at de kun sjældent udvikler symptomer. Men i de tilfælde, hvor hunden udvikler symptomer, dør de ofte af infektionen.

HUNDENS SYMPTOMER PÅ TBE

Symptomerne på TBE hos hunde er høj feber (op til 41,4 grader), opkastninger og sløvhed. Ofte udvikler symptomerne sig til også at omfatte lidelser i centralnervesystemet. Hunden kan f.eks. begynde at slingre eller blive helt eller delvist lammet. Nogle hunde får også alvorlige kramper.

DIAGNOSTICERING

Symptomerne på TBE-infektion kan ligne andre infektionssygdomme. Så for at være helt sikker på diagnosen, tager dyrlægen ofte en blodprøve, hvor koncentrationen af antistoffer mod TBE måles.

Men selvom der er et forhøjet niveau af antistoffer mod TBE, så viser det blot, at hunden har været udsat for smitten. Det viser ikke, om de symptomer, hunden har nu, skyldes TBE.

Mange hunde har positive antistoffer, men er ikke syge af infektionen. I disse tilfælde viser de positive test bare, at hunden har været udsat for smitten tidligere, og at hundens immunsystem har bekæmpet sygdommen.

Nogle gange tager dyrlægen blodprøven endnu en gang efter en til to uger. Hvis der er en øgning antistofferne, så kan det være et tegn på, at hunden har en aktiv infektion med TBE.

BEHANDLING

TBE skyldes et virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika.

Faktisk er der ingen effektiv behandling mod TBE-virus. Men dyrlægen kan behandle hunden med væsketerapi og medicin, som kan nedsætte feberen. Dog får hunde, der er smittede med TBE, ofte antibiotika alligevel. Men så er det for at undgå sekundære, bakterielle infektioner.

Du kan minimere risikoen for, at din hund bliver inficeret med TBE og andre flåtoverførte sygdomme ved at beskytte den mod flåter. Tal med din dyrlæge om, hvilket produkt der passer bedst til din hund.


Læs mere flåtbårne sygdomme her: