VIDSTE DU, AT BORRELIA INFICEREDE FLÅTER ER BEDRE TIL AT BIDE SIG FAST PÅ EN VÆRT END FLÅTER, DER IKKE ER INFICEREDE

BORRELIA BAKTERIEN KAN GØRE DIN HUND OG DIG SYG. MEN FOR FLÅTER ER DET OMVENDT. EN FLÅT MED BORRELIA ER FAKTISK BEDRE TIL AT FINDE EN NY VÆRT, SOM DE KAN TAGE ET BLODMÅLTID FRA. DER ER ALTSÅ STØRRE RISIKO FOR AT BLIVE BIDT AF EN FLÅT MED BORRELIA END AF EN FLÅT UDEN.

Hvor stor er risikoen mon for, at din hund eller du selv får en flåt, som kan smitte dig med borrelia? I Danmark siges det, at 15 % af flåterne er inficeret med bakterien Borrelia burgdorferi. Men vil det så sige, at det er 15 % af de flåter, der er kravler over på din hund eller på dig, der kan smitte, hvis de bider sig fast?

Det er umiddelbart det, man skulle tro.

Men desværre viser undersøgelser, at der nok er en større procentdel af de flåter, som havner på din hund eller dig, der er inficeret med bakterien, som kan give dig borreliose.

Undersøgelser viser nemlig, at flåter af arten Ixodes ricinus (den type vi har i de skandinaviske lande) ændrer sig, når den er inficeret med bakterien. De flåter, som er inficeret med borrelia, bliver bedre til at finde en ny vært, de kan suge blod hos.

FLÅTER INFICERET AF BORRELIA LEVER LÆNGERE

De flåter, der har borreliabakterien i sig, kan nemlig leve længere. De bliver simpelthen mere modstandsdygtige mod udtørring. Derved kan flåterne sidde i længere tid og vente på at få fat i en ny vært uden at skulle søge ned i det fugtige område ved jordbunden.

Forskerne konkluderer, at hvis vejret pga. klimaforandringer bliver varmere og tørrere, så kan det forventes, at risikoen for at blive bidt af de inficerede flåter stiger.

Derfor skal du huske at beskytte din hund mod flåter. Du får den bedste rådgivning om, hvilket middel, der passer bedst til din hund hos dyrlægen. Dyrlægen kender nemlig til alle typerne af midler, både dem på recept og dem, der fås uden recept.

Læs mere her.
Om flåtoverførte sygdomme her.

Hvordan kravler flåten over på din hund.

Kilde: Search for blood or water is influenced by Borrelia burgdorferi in Ixodes ricinus, Institute of Biology, Eco-Epidemiology Laboratory, University of Neuchâtel, Schweiz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311481/

Flåter, der er inficeret med borrelia-bakterien, trives bedre end flåter, som ikke er inficeret med bakterien. Derfor er disse bedre til at få bidt sig fast på din hund eller dig.