Hjortelusfluen kan godt forveksles med en flåt, da den også suger blod

Den seksbenede hjortelusflue smider vingerne, når den har fundet en vært, som den kan suge blod fra. Derfor kan den lille parasit i denne fase af sit liv godt forveksles med en flåt.

I foråret og efteråret er der mange flåter med seks ben, fordi de kun er udviklet til larvestadiet. I den næste fase – som nymfe og voksen – har de otte ben. Men hvis du ser en seksbenet parasit i din hunds pels, er det ikke altid en flåt. Det kan være en anden seksbenet parasit, som suger blod fra din hund, nemlig hjortelusfluen.

Hjortelusfluer adskiller sig fra flåter på flere måder. Den er et insekt, det er flåten jo ikke. Flåten er en mide. Derudover har den også vinger, det har flåten heller ikke.

Hjortelusfluen
Hjortelusfluen kan leve og formere sig på hjorte og i enkelte tilfælde også på heste eller køer. Men de kan også godt finde på at slå sig ned på en hund eller et menneske.

Men hjortelusfluen smider vingerne, når den har fundet en vært at suge blod fra. Det er på dette tidspunkt, at den kan forveksles med en flåt.

En hjortelusflue kan leve og formere sig på hjorte og i enkelte tilfælde også på heste eller køer. Men de kan også godt finde på at slå sig ned på en hund eller et menneske, selvom de ikke kan overleve her i længden.

Hjortelusfluen er meget udbredt Finland, Norge og Sverige. Den findes også i Danmark, men den er heldigvis knap så stor en plage her i landet.

Kan hjortelusfluen sprede sygdomme?

Ifølge det norske Folkehelseinstituttet kan hjortelusfluen overføre bakterien, Bartonella. Det kan være en af grundene til, at et bid fra den lille parasit forårsager ofte langvarig kløe.

Kan du beskytte din hund?

Nogle mennesker tror, at flåtprodukter også beskytter mod hjortelusfluen. Visse produkter hjælper også en smule, men der er faktisk ingen produkter, der er godkendt til beskyttelse mod hjortelusfluen.

I stedet må man ty til mere praktiske metoder for at fjerne denne lille parasit.

Fjern den hurtigst muligt, tag den evt. mellem to negle. Hjortelusfluen er helt flad og hård som læder, så den er umulig at mase. Hvis den sidder i din hunds pels og stadig ikke har bidt sig fast, så fjern den med en kam.

 

Læs mere her.