HAR DIN HUND LOPPER? BESKYT DIN HUND – OG GØR HUSET RENT!

LOPPER. DET ER NOGET DE FLESTE GERNE VIL UNDGÅ. MEN HVIS DIN HUND IKKE ER BESKYTTET MOD LOPPER, KAN DU RISIKERE AT FÅ LOPPER I DIT HUS. DET FØRSTE, DU SKAL GØRE, ER NATURLIGVIS AT BEHANDLE DIN HUND MOD LOPPER. DEREFTER SKAL DU I GANG MED EN RENGØRING AF HELE HUSET. MEN HVORDAN? SKAL DU STARTE MED AT VASKE GULVET? NEJ, FAKTISK IKKE! LÆS VIDERE OG BLIVE KLOGERE PÅ, HVORDAN MAN BEKÆMPER LOPPER BEDST MULIGT.

Hvis en hund klør og klør sig, så tænker de fleste selvfølgelig på lopper. Men er det nu lopper? Det kan du finde ud af ved at redde gennem hundens pels med en kam. Se efter, om der er lopper, der bevæger sig. De kan dog være svære at få øje på, og oftere er det lettere at få øje på deres ekskrementer – de ligner små sorte prikker, der sidder ved roden af hårene. Tør dem af med et stykke hvidt køkkenrulle, og gør det vådt. Hvis det bliver rødt, så er der bonus. Loppe-ekskrementer indeholder nemlig blod fra din hund.

Hvis din hund har lopper, så ved du, hvad du skal lave de næste par timer.

Først skal du kontakte dyrlægen og få fat i et loppemiddel til at behandle hunden med. Du skal sikre dig, at hunden er dækket ind med et loppemiddel de næste tre måneder i træk. Det er den tid, der skal til for at ødelægge loppernes livscyklus og dermed komme dem til livs.

Derefter går du i gang med at gøre dit hus rent. Men hvordan og hvor starter man?

BRUG STØVSUGEREN

Start med at støvsuge hele huset. Støvsugning er en god måde at få bugt med loppeæg, pupper og lopper i tæpper, sprækker og møbler. Vær meget grundig i alle kanter og rundt om paneler.

Støvsug sofaen bagved hynderne og tag betrækkene af. Støvsug alt grundigt.

Husk at smide støvsugerposen væk, når du er færdig. Den skal helt ud af huset, ellers kan loppelarver og pupper fortsætte udviklingen derinde.

Du skal minimere gulvvask, for lopper elsker fugtighed. Bare brug støvsugeren dobbelt så ofte, som du plejer i den næste tid.

VASK ELLER FRYS

Vask alle de gulvtæpper, der kan vaskes. Vask tæpperne fra hundens kurv. Hvis der er gulvtæpper og andet, som ikke kan vaskes, så læg det i fryseren i 24 timer.

UDENFOR

Check garagen og udhusene. Er der nogen steder, hvor hunden af og til lægger sig for at få en lur? Gamle tæpper etc.? Vask alt – eller smid det ud.

Hvis der er nogen gemmesteder, hvor katte eller vilde dyr holder til, så fjern de tæpper eller andet, som de har ligget i, og gør rent.

Bilen skal også have en omgang på samme måde som huset. Brug støvsugeren grundigt, løft måtterne i bunden af bilen og støvsug alle sprækker grundigt!

HAVEN

Har din hund et særligt sted i haven, fx i græsset under træet, hvor den godt kan lide at ligge? Her kan der også være loppeæg og larver – selvom det er udendørs. Men hvis du sikrer dig, at din hund er beskyttet mod lopper fra nu af, så er det meget sjældent nødvendigt at sprøjte med gift udendørs. Lopperne vil nemlig hoppe på din hund, når den går forbi, og hvis hunden er behandlet med et produkt, der får lopperne til at dø, så udryddes de jo hen ad vejen, inden de kan nå at formere sig.

Men du kan godt minimere loppesmitte udendørs og tage nogle forholdsregler:

  • Slå græsplænen og fjern gamle blade
  • Lad være med at vande for meget – lopper (og for den sags skyld også flåter) elsker fugtige omgivelser
  • Kig efter gamle fugleredder – de kan være fulde af lopper – fjern dem

Bliver du helt forpustet af at tænke på det arbejde, der ligger foran dig? Tja, det lyder hårdt, men når du én gang for alle er kommet i bund med rengøringen og er sluppet af med lopperne, så kan du forhindre, at problemet opstår igen. Du skal blot huske altid at beskytte din hund mod lopper.

Det er vigtigt at huske, at hunden skal være beskyttet tre måneder i træk, før loppernes livscyklus med sikkerhed er afbrudt – og du er helt og aldeles sluppet af med flåter i denne omgang. Heldigvis kan man få produkter, som beskytter hunden i hele denne periode, så man ikke kommer til at genbehandle for sent. Samtidig kan man vælge et produkt, der også beskytter mod flåter. To fluer med ét smæk!

lopper
Støvsugning er en effektiv metode til at fjerne loppeæg, pupper og larver fra sprækker i gulvet og i tæpper samt møbler.