GIV IKKE DIN HUND HVIDLØG MOD LOPPER OG FLÅTER

Hvidløg mod flåter? Ja, prøv bare til dig selv – men ikke til din hund. Hunde kan blive syge og måske endda dø, hvis de spiser bestemte fødevarer, f.eks. hvidløg, som er helt uskadelige – og ligefrem sunde – for mennesker. Derfor skal du ikke give hunde hvidløg mod flåter eller lopper.

Dit yndlingsslik kan indeholde stoffer, der er giftige for din hund. Og det lækre måltid med stegt kylling og masser af hvidløg, som du lige har nydt med velbehag, kan gøre din hund syg. Ting, der er absolut uskadelige for mennesker, kan være giftige for hunde.

Det gælder også fx hvidløg, som nogle giver deres hund for at beskytte den mod flåter eller lopper. Men hunde – eller katte for den sags skyld – bør ikke fodres med hverken løg eller hvidløg.

Dette er bare ét eksempel. Der er mange andre ting, der kan forgifte din hund eller kat. Netop hunde og katte er overrepræsenterede, når det gælder dyr, der kommer til dyrlægen pga. en forgiftning. De udgør faktisk mellem 95 til 98 % af tilfældene.

De fleste forgiftninger skyldes uheld, hvor en hund fx spiser rottegift. Men nogle af forgiftningerne sker, fordi ejerne fodrer hundene med noget, der er beregnet til mennesker. Derfor er det vigtigt at vide, at alt, hvad der er godt for dig, ikke nødvendigvis er godt for din hund. Faktisk er der mange ting, som mennesker tåler fint, men som er meget giftige for hunde.

De fleste forgiftninger af hunde og katte sker to gange om året – i december, hvor de fleste af os har en overflod af slik, og så om sommeren.

LØG OG HVIDLØG

Løg er en meget almindelig fødevare, som bruges i næsten enhver husholdning. Nogle mener ligefrem, at løg og hvidløg er utroligt sunde for mennesker. Men for hunde er både løg og hvidløg giftigt. Derfor skal du ikke give din hund hvidløg for at holde flåter og lopper på afstand.

Det er ikke kun rå løg, der er giftige for hunde. Alle former for løg, fx kogte, bagte, tørrede, løg på pizza og løg i andre fødevarer, kan forårsage symptomer. Hvis din hund er blevet forgiftet af løgene, er de første symptomer fx opkastning, diarré, mavesmerter og appetitløshed.

Efter et par dage kan symptomerne udvikle sig. På grund af, at hunden mister røde blodlegemer, kan den få blege slimhinder, hurtig vejrtrækning og åndedrætsbesvær.

Der er ingen modgift mod forgiftning med løg. Men dyrlægen kan give understøttende behandling, som fx intravenøs behandling med væske (drop) og blodtransfusioner. Ofte vil dyrlægen overveje at fjerne maveindholdet, hvis hunden har spist løg for nylig og stadig ikke har fået symptomer. Derved kan man nemlig undgå, at hunden optager giftstofferne i kroppen.

SKAL HUNDE HAVE HVIDLØG MOD FLÅTER?

Men hvad så med hvidløg? Er de lige så giftige for hunde som løg? Nej, men de ér giftige for hunde.

I en undersøgelse fik nogle hunde hvidløg én gang om dagen i syv dage. Deres blodværdier blev sammenlignet før og efter. Forskerne bemærkede et stort fald i antallet af røde blodlegemer og hæmoglobin, efter hunden havde fået hvidløg. Hæmoglobin er det protein, der binder ilt til de røde blodlegemer.

Ifølge undersøgelsen vil hundene måske ikke dø af at blive fodret med hvidløg. Men det ville kunne medføre nogle ændringer i hundens blodværdier, så det er ikke sundt i det lange løb.

Konklusionen af undersøgelsen var klar: Hunde bør ikke fodres med hvidløg, ej heller med fødevarer eller kosttilskud, som indeholder hvidløg.

Selvom du selv anvender et hvidløgsprodukt for at undgå flåter og myg på dig selv, så bør du ikke bruge det samme middel til din hund. Brug i stedet for at middel, der er beregnet til hunde. Læs mere her.

MANGE HELT ALMINDELIGE FØDEVARER M.M. KAN SLÅ DIN HUND IHJEL

Der er i øvrigt en del andre fødevarer og lægemidler, som mennesker tåler fint, mens de samme ting kan slå hunde ihjel. Selvom disse ikke har noget at gøre med flåtbeskyttelse, nævner vi dem alligevel. Det er nemlig vigtigt, at alle hundeejere kender til dem.

Også disse ting, som man finder i de fleste husholdninger, er giftige for hunde:

Print denne plakat ud og hæng den på køleskabsdøren, så du og andre bliver husket på, hvad der er farligt for hunde.

Print plakaten ud i A4

Kilder:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2984110/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4801869/


HVORNÅR ER DET FOR MEGET?

Mange studier viser, at hvidløg er giftigt for din hund (og kat). Alligevel er der mange, der gerne vil give deres hund hvidløg. Mange spørger derfor:

Hvor meget hvidløg kan jeg så fodre min hund med, uden at den blive syg af det? Og svaret er: Tja, det er der ikke et præcist svar på.

Selv babymad, der umiddelbart virker meget uskyldigt, og som nogle bruger til at fodre syge hunde med, kan indeholde løgpulver. Og selv den mængde, der er i babymad, kan være nok til at gøre hunden syg.

I et studie fik hunde hvidløgsekstrakt (1,25 ml hvidløgsekstrakt pr. kg legemsvægt – 5 g hel hvidløg pr. kg). Der blev taget blodprøve på hundene inden forsøget og igen 30 dage efter, at de havde fået hvidløg gennem syv dage.

Hundene udviklede ikke blodmangel. Men der var en ændring i deres blodværdier. Sammenlignet med deres blodværdier før de blev fodret i en uge med hvidløg, kunne man blandt andet se et stort fald i antallet af røde blodlegemer og hæmoglobin. Hæmoglobin er det protein, der binder ilt til de røde blodlegemer.

Konklusionen af studiet var derfor, at hunde ikke skal fodres med noget, der indeholder hvidløg.