FLERE FLÅTER I EFTERÅRET END OM SOMMEREN

NU HVOR EFTERÅRET NÆRMER SIG MED HASTIGE SKRIDT, ER DER MANGE DER SLAPPER LIDT AF MED AT GENBEHANDLE HUNDEN FOR FLÅTER. MEN DET ER EN DÅRLIG IDÉ. DER ER FAKTISK FLERE FLÅTER NU END OM SOMMEREN.

Flere flåter i efteråret end om sommeren. Flåterne er nemlig stadig aktive i efterårsmånederne. De forsøger nemlig at få sig det sidste blodmåltid, før de skjuler sig inden den kolde vinter starter.

Der er her i efteråret ikke så mange voksne flåter, som er lette at få øje på, som tidligere på året. Derimod er der flest nymfer og larver. Og selv om disse små flåter er kun i deres første faser af deres liv, kan de stadig smitte med flåtoverførte sygdomme.

Utskrift

EFTERÅRETS FLÅTER ER SMÅ OG SVÆRE AT FÅ ØJE PÅ

Det, der gør de små flåt-nymfer og -larver endnu mere farlige, er netop, at de er så små og meget svære at få øje på. Det giver dem en bedre chance for at suge blod fra din hund ubemærket i længere tid. Simpelthen fordi du ikke får øje på den og piller den af. Jo længere tid flåter suger blod, jo større risiko er der for, at den kan overføre bakterier eller virus, hvis den er inficeret.

Det er velkendt, at nymfer kan være inficeret med f.eks. Borrelia, og at de kan smitte med flåtoverførte sygdomme. Men nu afslører en ny undersøgelse fra Holland en nedslående nyhed. De små flåt-larver kan også overføre borreliose til værten. Det har man tidligere ikke troet, at de kunne.

Så hvis du ikke har behandlet din hund mod flåter, giver det stadig mening at gøre det nu. Du må heller ikke glemme at genbehandle, bare fordi det er ved at blive efterår. Én ting er sikker, flåter er aktive indtil vejret bliver koldere. Ikke før temperaturen er under + 5 ° C, kan du være sikker på ikke møde disse små parasitter, når du er udenfor.

I milde vintre kan det derfor være kun nogle få måneder, at der ikke er risiko for at blive bidt af en skovflåt.

Skovflåten, icodes ricinus, er til stede i alle skandinaviske lande. Når den er på larve stadiet, er den meget lille. Så lille, at du måske ikke se, at den suger blod på din hund. Derfor kan den ofte få lov at sidde længere tid, og det øver risikoen for smitte med flåtoverførte sygdomme. Larven ses i nederste højre hjørne på billedet sammen med andre stadier af flåten. Picture: Hans Smid
Skovflåten, icodes ricinus, er til stede i alle skandinaviske lande. Når den er på larve stadiet, er den meget lille. Så lille, at du måske ikke se, at den suger blod på din hund. Derfor kan den ofte få lov at sidde længere tid, og det øver risikoen for smitte med flåtoverførte sygdomme.
Larven ses i nederste højre hjørne på billedet sammen med andre stadier af flåten. Picture: Hans Smid

Kilder:
Sormunen, JJ., Klemola, T, Vesterinen EJ, Vuorinen, I., Hytönen, J., Hänninen J., Ruohomäki, K., Sääksjärvi IE., Tonteri, E. Penttinen, R.  Assessing the abundance, seasonal questing activity, and Borrelia and tick-borne encephalitis virus (TBEV) prevalence of Ixodes ricinus ticks in a Lyme borreliosis endemic area in Southwest Finland

Ticks and tick borne diseases (2016) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26548608


The information and image is published according to the rules of Creative Commons. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Larvae of Ixodes ricinus transmit Borrelia afzelii and B. miyamotoi to vertebrate hosts
Sources: van Duijvendijk, G., Coipan, C., Wagemakers, A. et al. Parasites Vectors (2016) 9: 97. doi:10.1186/s13071-016-1389-5