FLÅTOVERFØRTE SYGDOMME KAN VÆRE FARLIGE FOR DIN HUND

FLÅTER ER OVERALT. PÅ LANDET, I SKOVEN, I HAVEN OG I BYERNES PARKER. OVERALT, HVOR DER ER BEVOKSNING, KAN DER SIDDE FLÅTER OG VENTE PÅ AT FÅ DERES NÆSTE MÅLTID. MEN HVAD DER ER ET LIVSVIGTIGT MÅLTID FOR DE SMÅ PARASITTER, KAN BLIVE ALVORLIGT FOR DIN HUND. DET SKYLDES, AT DE FLÅTOVERFØRTE SYGDOMME, KAN GØREN HUNDEN ALVORLIGT SYG.

En skovflåt er i sig selv ikke farlig. Men da den lever af at suge blod hos værter som mus og rådyr osv., kan den blive smittet med forskellige former for bakterier og virusser. Flåterne kan bære denne smitte i sig og overføre disse sygdomme til værter, som den suger blod fra næste gang – fx en hund eller et menneske.

Flåter kan overføre mange forskellige typer af smitte. I Skandinavien er det disse tre flåtbårne sygdomme, som vi skal være opmærksomme på:

DEN DANSKE SKOVFLÅT

Den flåt, som er almindelig i Skandinavien, er Ixodes ricinus, også bedre kendt som skovflåten. Den kan overføre flere forskellige flåtbårne sygdomme til hunde og mennesker.

Flåtoverførte sygdomme spreder sig i disse år i hele Europa. Men du kan forhindre din hund i at blive smittet med en af disse sygdomme, hvis du beskytter den.

Der findes mange forskellige produkter, som beskytter mod flåter – nogle fås uden recept, andre kræver recept. Læs mere her.

TJEK ALTID DIN HUN EFTER EN GÅTUR

Hvis din hund behandlet mod flåter med et effektivt middel, vil de flåter, der kravler over på din hund, dø i det øjeblik, de suger blod. Alligevel bør du altid tjekke din hund efter en gåtur. Der kan nemlig sidde levende flåter i pelsen på din hund. De kan falde af inden døre og måske vælge dig eller dine børn som næste sted at få et måltid.

Overalt, hvor der er bevoksning, kan der sidde flåter og vente på at få deres næste måltid. Men hvad der er et livsvigtigt måltid for de små parasitter, kan blive alvorligt for din hund, fordi flåter kan overføre forskellige former for sygdom – såkaldt flåtbårne sygdomme.