HVORDAN KRAVLER EN FLÅT OVER PÅ DIN HUND?

FALDER EN FLÅT NED FRA TRÆERNE? BLIVER DEN BÅRET AFSTED AF VINDEN? KAN DEN HOPPE OVER PÅ MIN HUND? NEJ. FLÅTER KAN HVERKEN FLYVE ELLER HOPPE. DE KAN KUN KRAVLE. DE KRAVLER F.EKS. OP I ET GRÆSSTRÅ, HVOR DE SIDDER OG VENTER PÅ, AT DET NÆSTE OFFER KOMMER FORBI. DE BRUGER DERES TO FORRESTE BEN TIL AT GRIBE FAT I HUNDENS PELS.

Hvis du holder dig væk fra grønne områder, er risikoen for at tage en flåt med hjem ikke særlig stor. Men en ting er sikker: Din hund vil kede sig ret meget, hvis den altid skal blive på det asfalterede fortov og grusstierne. De interessante lugte findes nemlig inde i buskadset. Og er det ikke bare det bedste sted for din hund at rende rundt og snuse?

Jo. Men måske ikke alligevel, hvis der sidder flåter, som venter på at kunne få deres næste måltid.

Flåterne kan kun kravle. Men de kravler op øverst i et græsstrå eller lignende. Der sidder de og venter på, at en hjort eller et andet dyr kommer forbi så tæt, at de kan gribe fat i pelsen. Så mens din hund løber og har det dejligt mellem græs og buskads, så kan det blive den, at den lille parasit, flåten, tager sit næste måltid hos.

Flåter, som er inficeret med borrelia, kan vente længere i toppen af græsset. Derfor er de bedrr til at finde sig en vært at suge blod fra. Læs mere.

HVORDAN KRAVLER EN FLÅT OVER PÅ DIN HUND?

Men hvordan kravler flåten egentlig over på hunden? Den sidder og vifter med de to forreste ben, indtil den får mulighed for at gribe fat i pelsen på et dyr, der går forbi.

Flåten har brug for at suge blod for at kunne udvikle sig videre til næste stadie i sit liv. Se flåtens livscyklus her.

De unge flåter, larver og nymfer, suger oftest blod fra mindre dyr. Derfor kravler de ikke så højt op. Derimod kravler en voksen flåt som regel højere op, fordi den skal finde et større offer at suge blod hos – helst en hjort.

Men husk, at flåter altså ikke kan falde ned fra himlen eller træerne. De sidder et sted i det grønne og venter.

Sådan kravler flåten over på hundens pels.

En flåt kravler op i et græsstrå eller anden vegetation og sidder så og venter på, at der kommer et egnet offer forbi. Når den får muligheden, griber den fat i pelsen med de to forben, og derefter kravler den ind til huden, hvor den sætter sig fast og suger blod.

Flåten har siddet i flere dage, hvis dens bagkrop er svulmet op som her.

flåt