EN FLÅT. TO FLÅTER? HVOR MANGE FLÅTER ER DER I MIN HAVE?

INGEN HAR LYST TIL AT FÅ EN FLÅT PÅ SIG. MEN HVOR MANGE FLÅTER ER DER I DIN HAVE? DET KAN DU FINDE UD AF VED AT BRUGE DETTE TRICK.

Flåter er meget små. Derfor kan de være svære at finde, før de har bidt sig fast på din hund – eller på dig selv. Og selvom de sidder der, kan især de små nymfer være meget svære at se.

Vil du have en idé om, hvor mange flåter der er i din have eller i det område? Eller der, hvor du lufter din hund? Så kan du bruge den metode, der kaldes for ”flagging”.

Netop flagging bliver brugt i de fleste studier, hvor flåter fra et bestemt område undersøges nærmere. Det er ret simpelt: Du skal blot trække et stykke hvidt stof over bevoksningen i din have. Derefter kigger du på stoffet og tæller, hvor mange flåter der sidder.

Når metoden bruges i forskningsøjemed, skal nogle forskellige regler overholdes. F.eks. hvor stort flaget skal være, hvilken tid på dagen, du ”flager” området osv. Det er vigtigt for at kunne lave undersøgelser, der kan sammenligne forskellige geografiske områder.

KIG SELV EFTER FLÅTER I HAVEN

Men du behøver ikke være forsker for at bruge flagging. Du kan bruge metoden for at få en idé om, hvor mange flåter der er i din have eller i det område, hvor du lufter din hund. Det kan også afsløre, om der er flere flåter i visse områder af din have end andre.

Du skal blot bruge et stykke hvidt lagen og en pind. Derefter kan du hurtigt få lavet dit flag.

Når metoden bruges i forskningsøjemed anvendes altid et flag på 60 cm x 100 cm. Der flagges et område på 100 m2 og derefter tælles antallet af flåter på stoffet:

  • 100 flåter på 100 m2 – der er mange flåter
  • 30 flåter på 100 m2 – der er et moderat antal flåter
  • 10 flåter på 100 m2 – der er kun få flåter

Denne beregning er udregnet efter, at du flagger i juni og i et skyggefuldt område.

Husk, at du nok skal prøve at flagge mere end en gang, og at antallet af flåter kan variere i løbet af dagen – og også fra dag til dag på grund af vejret. Du finder flest flåter i områder med høj bevoksning, i skyggen og på dage med varmt vejr.

I DIN HAVE ELLER PÅ TRÆNINGSOMRÅDET

Husk, at dit flag ikke behøver at være 60 x 100 cm, hvis du bare er interesseret i at se koncentrationen af flåter. Det er kun, hvis resultatet skal anvendes til forskning.

flåt
Du kan bruge ”flagging” i din have til at finde ud af, om der er mange eller få flåter og også til at finde ud af, i hvilke områder i haven flåterne holder til.
flåt
Hunde har det med at opdage verden mellem den tætte bevoksning – herinde er der mange flere interessante lugte, men det er også her, at der er flest flåter.