Blev dinosaurer udryddet af flåter? Måske …

Blev dinosaurer også syge af borrelia fra flåter? Ja, det er ikke helt umuligt. Flåter har nemlig eksisteret i millioner af år. Det ældste flåt-fossil, der er blevet fundet, menes at være 90 millioner år gammelt.

De flåter, som vi har i dag, ligner faktisk de forhistoriske flåter til forveksling. Det er derfor sandsynligt, at flåter også sugede blod hos dinosaurer.

Et 15-20 millioner år gammelt stykke rav med et flåt-fossil er blevet undersøgt af forskere fra Oregon State University (OSU), USA. Det viste sig, at den forhistoriske flåt indeholdt borrelia-bakterien. Det var lidt af en opdagelse. Borreliose, som er navnet på sygdommen, borrelia-bakterien fremkalder, blev ellers først opdaget i 1975.

Det vil sige, at symptomer på borreliose før 1975 bare er blevet forvekslet med andre sundhedsmæssige årsager, da man ikke kendte til bakterien.

Flåter overfører flest sygdomme

Normalt tænker vi på myg, når vi hører om sygdomme, der kan overføres af småkryb, som f.eks. malaria og zika-virus. Men der er faktisk større risiko for at få en sygdom, som er overført af flåterne:

“I såvel USA, Europa som Asien er flåter årsag til flere overførte sygdomme end myg,” udtaler George Poinar, professor emeritus ved Oregon State University (OSU). Han forklarer, at de ikke blot kan overføre bakterier, som forårsager en lang række sygdomme. De kan også overføre disse til mange forskellige dyrearter. Det vil sige, at de forhistoriske flåter også kunne have overført sygdomme til dinosaurer.

Læs mere om flåtbårne sygdomme her.

Flåter kan have bidraget til udryddelsen af dinosaurer

I perioden, hvor dinosaurerne uddøde, er der ifølge OSU ingen tvivl om, at der både var meteornedslag og vulkanudbrud. Men ifølge universitetet kan det ikke udelukkes, at flåterne også kan have været en vigtig bidragsyder til udryddelsen af dinosaurerne.

I dag kan vi behandle borreliose med antibiotika. Der er heldigvis også mere og mere opmærksomhed på, hvordan vi kan beskytte vores hunde – og os selv – imod flåter.

 

dinosaurer flåter
Flåten, som ses i dette gamle rav fra Den Dominikanske Republik, bærer den type bakterier, der forårsager borreliose. Foto af George Poinar, Jr., / Oregon State University

 

dinosaurer flåter
Denne gruppe af spirokæter, den type, der forårsager borreliose, er blevet identificeret i en flåt, som var bevaret i forhistorisk rav. Foto af George Poinar, Jr./Oregon State University Billederne er brugt med tilladelse fra Oregon State University

 

 

 

Er du interesseret i at læse mere?
Klik til hjemmesiden for Oregon State University
Læs artikel.

Læs artikel om fund af forhistoriske borrelia bakterier.

Kilder: ABS News, Oregon State University