6 ting alle burde vide om flåter

Beskyt dig selv og din hund med disse gode råd:

1. Flåter kommer i størrelse S, M og L
Flåter har 4 livsstadier: æg, larve (på størrelse med et lille sandkorn), nymfe (på størrelse med et birkes korn) og voksne (den største størrelse, som er på størrelse med en kerne fra et æble).

2. Flåter kravler op
Flåter lever primært på jorden. De kravler fra jorden og op på høje græsstrå eller buske for at kunne hoppe på et forbi-passerende dyr. Ofte fortsætter de med at kravle op, mens de leder efter et passende lunt sted med tynd hud, hvor de kan bide sig fast, og derfor kan man ofte se dem omkring hovedet på hunden.

3. Vinter – ikke et stort problem for flåterne
Jep, flåterne klarer de milde vintre fint – desværre. Flåterne er aktive og sultne, når bare temperaturen er ca. 5 plusgrader eller mere. Derfor er milde vintre med til at øge flåtproblemerne.

4. Flåter kan være bærere af smitsomme sygdomme
Flåtoverførte sygdomme ses hyppigere nu end for et par årtier siden. Det hænger blandt andet sammen med at vildtbestandene trives, da vilde dyr er flåternes foretrukne bytte. Flåter plejede en gang at være irriterende, men nu kan de direkte være farlige.

5. Hvis du (eller din hund) bliver bidt, vil du sikkert ikke engang opdage det
Faktisk ret skræmmende, men flåtbid er smertefrie, fordi flåtens spyt indeholder lokalbedøvende stoffer. Netop derfor er det vigtigt at du tjekker både dig selv og din hund for flåter efter en tur i naturen.

6. Den bedste måde at fjerne en flåt på er med en flåt-tang
Tænk på den opsvulmede flåt som en lille bakteriefyldt ballon. Hvis du trykker for hårdt på dens krop, risikerer du at trykke bakterierne ind i huden. Derfor kan det være svært at fjerne flåten med fingrene, og det anbefales at bruge en flåttang, som ikke trykker på flåtens krop.